Într-una din cărți, Beigbeder a spus și a scris că dragostea durează trei ani. La început, este un an de pasiune, pe urmă, un an de tandrețe și, în cele din urmă, un an de plictis. În primul an, cumperi mobila. În al doilea an, muți mobila. În al treilea an, împarți mobila.

Așa e și cu viața de expat. Am venit pentru trei luni, am trăit frumos și am plecat, ca în versurile lui Brodsky, peste trei ani.

În primul an totul este frumos, aerul e mai curat, iarba mai verde, sarea mai sărată și zahărul mai dulce. Construiești palate de nori. Rătăcești nopțile pe străduțele mici, interbelice, cu atmosfera secolelor trecute, te bucuri de oameni, de locuri, de noi descoperiri. În primul an am revăzut Sinaia, am fost munte și m-am pornit în căutarea Babelor și a Sfinxului.

În al doilea an te gândești să rămâi. Tragi o lacrimă și scrii o notă aniversară. Îți iei un modem mai bun, un telefon mai nou, o tigaie la reducere, pahare pentru whisky și o râșniță nouă pentru cafea. Cauți un fond de pensii, o asigurare mai bună, un bloc mai nou și te interesezi de prima casă….

La finalul celui de-al doilea an începi să meditezi. Te gândești cât de la locul potrivit ești. Privești mai rar spre cer și mai des pe unde calci. Urăști mai sincer și înjuri mai des (posesorii prost educați de câini, Doreii care nu au curățat zăpada).

Mergi la un curs. Într-o pauză te gândești să flirtezi cu cineva iar dimineață te trezești cu…. nu, te trezești cu un mail care ți-ar putea schimba viața. Accepți. Te acceptă.

Te gândești. Imulsiv sau mult, adunând plusuri și minusuri. Mai tragi o linie. Decizi.

Tragi linie.

Întrebi prin Facebook cine vrea pahare pentru whiskey, o râșniță de cafea, detergentul rămas sau un fier de călcat, pentru că fiecare kg contează la bagaj și e ușor cretin să emigrezi cu lichidul de spălat vase în valiză.

Numeri zilele. Te pregătești pentru următorii trei ani și cumva te gândești care va fi următoarea destinație.

Cum a fost aventura ta?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*