Layover nocturn și somnul în aeroport

Probabil ați fost nu o dată în situația mai mult sau mai puțin plăcută în care ați fost nevoit să petreceți mai mult timp în aeroport. Fie din cauza unor condiții meteo, întârzieri sau unui layover de durată.

În fiecare țară există un set de reguli pentru pasagerii de tranzit. Unele îți pot permite să părăsești aeroportul, oferindu-ți o viză temporară, altele nu. La fel și fiecare aeroport în parte își are propria infrastructură dedicată unei așteptări de durată. Sunt galerii de artă, restaurante, magazine duty-free. Mai puțin locuri de dormit.

De obicei somnul în aerogară este o aventură – scaunele sunt despărțite, podeaua rece iar angajații de la curățenie sau securitate nu vor fi mereu îngăduitori cu turiștii adormiți. Atunci când călătorești de unul singur, provocările sunt și mai mari, și vizează inclusiv siguranța și securitatea turistului și a bagajelor. Într-adevăr, terminalele sunt împânzite de camere de supraveghere și agenți de pază, dar asta nu ne apără de mâinile dibace ale rău-voitorilor, iar de cele mai multe ori sesizăm lipsa banilor, documentelor sau a altor lucruri de valoare prea târziu.

De obicei tranzitez 2 aeroporturi, fie București – Otopeni, fie Moscova – Șeremetyevo.

Astăzi aterizăm la Moscova. Călătorii care au nevoie de viză pentru a intra în Federația Rusă se pot afla în zona de tranzit al Aeroportului Șeremetievo în cazul în care au un tichet de îmbarcare către zbor internațional (cu excepția zborurilor spre Belarus) în următoarele 24 de ore. Pasagerii Aeroflot își pot ridica tichetele de îmbarcare de la ghișeul aflat înaintea zonei de control.

Să presupunem că aveți nevoie de viză și nu puteți părăsi aeroportul (de exemplu călătoriți doar în baza unui pașaport EU). Terminalele D, E și F sunt interconectate și pot fi parcurse fără niciun impediment atâta timp cât pasagerul se află în zona sterilă. În cazul unui layover prelungit, aveți la dispoziție pachetul standard te beneficii pentru a pierde timpul – magazine, farmacii, restaurante. Dar ce puteți face dacă vreți să trageți un pui de somn.

În terminalul E aveți 2 opțiuni. Fie hotelul Aeroexpress din zona sterilă care vă pune la dispoziții camere, fie capsule de dormit GoSleep. Eu am optat pentru a doua opțiune și vreau să vin cu un mic review.

Mini hotelul GoSleep se află în locul fostelor cabine pentru fumat la etajul 3 al terminalului E, între porțile 35 și 36, oferind, de asemenea priveliște spre pistă.

Capsulele sunt confortabile, au un compartiment destul de generos pentru bagajul de mana sub locul de dormit (adică nu poate fi accesat dacă sunteți în capsulă, asemănător cu locul de bagaj din cupeul trenului).

Patul, cu dimensiuni de 800 x 2000 de cm, se poate transforma în fotoliu, dacă nu vreți să dormiți, ci căutați un loc liniștit pentru lucru. Locul de dormit e acoperit cu un material asemănător pielii, iar pereții interiori sunt capitonați. Capsula dispune de 2 porturi USB pentru a vă putea încărca atât bateriile voastre, cât și ale telefoanelor. Pentru un plus de intimitate, puteți închide cochilia cu o jaluzea din material, care vă va proteja de zgomot și lumină, dar oferă acces aerului.

Încăperea mini-hotelului e îngrădită cu un perete de sticlă și e bine ventilată, astfel încât eventualele mirosuri neplăcute de la vecini și zgomotul din exterior nu ar trebui să vă deranjeze.

Tariful de zi (între 10.00 și 22.00) diferă de cel de noapte – o oră ziua costă 400 de Ruble iar 2 ore noaptea – 950, la fel și timpul minim de închiriere fiind de 1 oră ziua și 2 – noaptea.

Perna poate fi cerută pentru 100 de ruble, iar plapuma – 150.

În cazul în care plătiți pentru 8 ore (2650 ziua sau 3200 noaptea) veți primi perna gratuit, pentru 10 ore (3000 / 3750) – pernă și plapumă, iar pentru 12 ore (3360 / 4200) – pernă, plapumă și o sticlă cu apă din partea casei. Fiecare oră în plus costă 400 de ruble ziua și 475 noaptea. De obicei pe timp de noapte puteți lua un număr par de ore, însă dacă vreți să dormiți doar 3 ore veți plăti tariful de 2 ore + 1 oră suplimentară (pentru 5 – 4+1 și tot așa).

Acceptă cam toate tipurile de carduri.

În septembrie am dormit 3 ore într-o astfel de capsulă. M-am trezit odihnit. Am dormit bine, fără să fiu deranjat de gălăgie, mirosuri sau teama de a rămâne fără lucruri. Fără dureri de gât, cap sau articulații.  Oferă suficientă intimitate și confort pentru un somn scurt între 2 zboruri lungi și obositoare, în special noaptea. Și cam atât. Nu există WC sau duș, welcome gift, mini bar, dulap, masă de călcat ori spațiu dedicat pentru copii. Aveți doar recepție 24/24. Mai sunt și pauze tehnice, și, dacă ajungeți noapte și ușa e închisă, aveți un pic de răbdare și așteptați.

La început de septembrie nu am făcut rezervare. Am mers la 3 dimineață și mi-am încercat norocul.

Din 15/09 hotelul e pe Booking. Dacă accesați site-ul prin link-ul de mai jos, veți primi 10% cash-back după sejur. Linkul e valabil pentru toate proprietățile de pe site.

https://www.booking.com/s/34_6/b5424777

Voi pe unde ați dormit și ce ponturi aveți?

Sursa imagini – Google, Booking

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*