După cum probabil știți, dintr-o serie mai mult sau mai puțin recentă de articole, Hoinarul s-a mutat la Budapesta, un oraș fermecător pe care vă invit să-l explorăm.

Bine ați aterizat la Budapesta

Gospodarul bun se cunoaște de la poartă iar aeroportul bun de la sistemul de transport. Au trecut demult anii pionierilor aviației, iar aviatorii de altă dată nu mai conduc biplane improvizate, ci mașinării complexe care au nevoie de spațiu, combustibil, siguranță și mentenanță. Aeroporturile oferă o astfel de infrastructură, dar, pentru a fi eficiente, trebuie să fie conectate rapid și eficient cu orașele. Fie că e vorba de metrou, tramvai, autobus sau tren, transportul în comun trebuie să ofere un șir de beneficii pasagerilor, și anume:

  • Punctualitate
  • Preț atractiv
  • Compartimente dedicate sau spațiu suficient pentru bagaje, deseori voluminoase
  • Legături cu alte stații
  • Și, nu în ultimul rând , grafic adaptat zborurilor

Budapesta e o destinație destul de populară, aici aterizând și operatorii low cost (aici fiind și baza principală a companiei Wizz Air), și cei de linie. Principalul nod aerian este Budapest Ferenc Liszt International Airport, cunoscut până în 2011 ca și Ferihegy International Airport (sau, mai simplu, Ferihegy). A fost redenumit pentru a celebra 200 de ani de la nașterea lui Liszt Ferenc, cel mai cunoscut compozitor maghiar și probabil, cel mai bun piansit, autorul celebrei Rapsodii Maghiare.

În perioada 2014 -2016 aeroportul a primit consecutiv 3 distincții SkyTrax pentru cel mai bun aeroport din Europa de Est.

Aeroportul are 3 terminale – 1 (care e închis), 2A (pentru zboruri în spațiul Schengen) și 2B (pentru zboruri non-Schengen). Terminalele 2A și 2B sunt interconectate, iar dacă cozile la securitate sunt mari în unul din terminale, puteți merge în celălalt.

Bine. Să presupunem că ați aterizat cu bine și, după preluarea bagajului, vreți să ajungeți în oraș, iar 16km nu este o distanță pe care ați vrea să o faceți la pas. Dar nici nu e cazul. Pentru că aveți o mulțime de opțiuni.

Taxi

Prima, și cea mai scumpă, este în sala de bagaje. Aici aveți un tonomat galben cu sigla Fotaxi. Acolo veți introduce adresa, primind o estimare de preț (un interval de preț minim și maxim). Dacă sunteți de acord, imprimați chitanța, ieșiți în din aeroport și găsiți chioșcul dispecerului. Predați chitanța și primiți un bon pe care e imprimat numărul mașinii, adresa la care trebuie să ajungeți și prețul estimativ, alături de tarifele companiei. În câteva minute va veni și mașina Dvs.

Fotaxi e unicul operator de taxi autorizat să preia centralizat pasagerii de la aeroport. Spre deosebire de cursele prin oraș, șoferii care deservesc aeroportul vor fi cât se poate de corecți și atenți cu Dvs., pentru că în cazul reclamațiilor vor fi suspendați de pe linia respectivă.

 

Shuttle

MiniBud e o companie specializată în transfer aeroport – hotel – aeroport și partenerul oficial al aeroportului. În cazul unui grup mare, recomandarea mea e sa faceți o rezervare online (eventual plată online), iar când ieșiți din sala de bagaje faceți dreapta spre ghișeul MiniBud pentru a fi preluați spre hotel.

Luați aminte că prețurile în cazul lor sunt per peroană, nu călătorie.

 

Transport public

Există 2 linii de autobus.

200E

Sursa – https://www.instagram.com/p/BRnIPb3AoQU/?taken-by=bkkbudapest

Cursele sunt la câteva minute între orele 4:00 și 23:00. Linia vă asigură legătura între aeroport și stația de metrou Kőbánya-Kispest (capăt de linie pentru M3 sau linia albastră). De acolo puteți continua călătoria spre centru cu metroul spre centru. La stația Kálvin tér puteți schimba cu M4 (linia verde) sau la Deák Ferenc tér cu liniile M1 și M2 (galbenă și roșie).

În intervalul 23:00 – 01:00 autobuzul 200E circulă până la depoul din Pesta, iar între 01:00 și 4:00 circulă autobusul nocturn 900 pe același itinerar.

100E e linia expres care oprește doar la aeroport și Kálvin tér. Primul autobus spre aeroport pornește la ora 4:30, ultimul la 23:30, iar returul e la ora 5:00 și 00:30 respectiv.

Prețul unei călătorii cu oricare mijloc de transport public e de 350 de forint sau 450 dacă e cumpărat de la șofer. Biletul trebuie validat la fiecare urcare în mijlocul de transport.

Pentru linia 100E biletul e 900 de forint, se cumpără de la șofer și alte bilete sau titluri de călătorie nu sunt valabile.

Hartă și asistență cu transportul public, inclusiv în engleză, găsiți la ghișeul BKK, făcând stânga la ieșirea din sala de bagaje.

Linia M3 e în proces de renovare și, în zildele de lucru după ora 20:00 și în zilele de odihă este închisă, fiind dublată de autobusele M3E care circulă odată la 45 de secunde

Mai multe detalii găsiți pe site-ul BKK

Transfer

Puteți opta pentru un serviciu de transfer.

Eu călătoresc cu Élménytranszfer. Au o flotă compusă din automobile Tesla, iar prețurile oferite sunt deseori mai bune decât la taxi. Andrian, șoferul cu care merg cel mai des, e pasionat de muzică, vorbește nativ maghiara și rusa, fluent engleza și cred că pricepe și niște germană. Pe tot parcursul călătoriei veți avea parte de o discuție intelectuală în compania unui șofer corect, de muzică bună, el însuși fiind pasionat de muzică, de o amplă și detaliată descriere a unui program cultural și culinar de neuitat, precum și diverse travel – hacks.

Călătoria o puteți plăti cash sau via PayPal.

Pe Andrian îl găsiți online și pe Facebook.

 

Not to do

În aeroport sunt un șir de faux-pas, și nu mă refer la glumele tâmpite cu agenții de securitate. În primul rând schimbul valutar care oferă cel mai prost curs din oraș. Inside tip maghiar – dacă diferența între prețul de vânzare și cel de cumpărare e mai mare de 5 HUF, mergeți în altă parte. Casele de schimb valutar sunt omniprezente în centru, dar de cele mai multe ori percep comision.

ATM-urile EUROnet (inclusiv în aeroport), care percep comisioane astronomice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*